Hjem - Praktisk Info - Fri Software - Arkiv - Om Os

Fri Software

Skrevet af : Kurt Frederiksen
Udgivet den: 2020-09-01

Selv om vores hjemmeside hedder LinuxRoskilde.dk, så er det mange forskellige programmer vi i virkeligheden arbejder med.

Overordnet er det alle slags fri software eller på engelsk Open Source software. Når vi har valgt at bruge Linux i vores navn er det fordi Linux er det absolut meste kendte software inden for fri software og den platform de fleste af os bruger.

Købesoftware, gratis software (freeware) og Fri Software.

Typisk skelner man mellem købesoftware, gratis software (Freeware) og fri software. For langt de fleste er den opdelingen nok. Man skal dog være opmærksom på at der er langt flere detaljer som ikke vil blive berørt her.

Købesoftware

Købesoftware siger vel næsten sig selv. Det er den software man køber sig en brugsrettighed til hos et firma. Det kan f.eks. være Microsoft Office, Adobe Photoshop eller Adobe Creative Suite. Købesoftware komme i mange prislag og kvaliteter men giver typisk adgang til en eller anden form for hjælp fra virksomheden.

Gratis Software

Gratis software findes i rigtig mange afskygninger lige fra firmaer som udgiver det til brug for deres kunder i forbindelse med køb af fysisk udstyr som f.eks. GoPro kamera.

Gratis software kan også være prøveversioner eller begrænsede udgaver af købe software.

Denne type gratis software kaldes nogen gange Crippleware og anses af en del for at være en uærlig måde at indfange folk på. Det er meget udbredt til mobiltelefoner.

Der findes også gratis software som er gratis alene i økonomisk forstand. De er med fuld funktionalitet, men her skal man så være opmærksom på at man tit betaler med oplysninger om sig selv og sin færden. Mest kend er nok Google search, Facebook og Instagram og Apps til mobiltelefoner. Her betaler du ikke for softwaren eller brugen af funktionaliten, men i stedet sælger virksomhederne de oplysninger som din brug fortæller om dig eller de bruger dem selv til målrettet markedsføring rettet specifkt mod dig.

Fri Software/Open Source Software

Den sidste gruppe er så fri software. Selv om fri software typisk er gratis, er det ikke det primære eller bærende. Det bærende element er friheden til at bruge og videregive de programmer man benytter.

Fri Software dækker over mange forskellige licenser fuldstændigt som købesoftware gør. De mest kendte er nok FreeBSD licenserne og GNU licenserne. Nogen gange taler man også om copyleft licenser men det er langt fra alt fri software der er under copyleft licens. Her er det nok i første omgang at sige at man typisk kan give den frie software videre under samme betingelser som man selv modtog den under.

Hvad er det så for noget software der er fri software?

Ud over Linux er der en lang rækker kendte softwarepakker som udgives under en fri software licens og langt de fleste kan bruges både under Windows, MacOS og Linux. Her vil jeg nævne et par stykker som jeg bruger. Nogen af dem på Windows 10 og andre på Linux, for Fri Software er ikke alene på Linux. Selvom de fleste der begynder at bruge fri software ender med også at bruge Linux er der rigtig mange programmer under en fri software licens som faktisk kun findes til Windows f.eks. NotePad++.